تدوین قوانین اشتراک گذاری اطلاعات، لازمه اشتراك اطلاعات در سطح ملي

در ششمین فروم اشتراك گذاری و تحلیل اطلاعات تهدیدات سایبری تاکید شد:

تدوین قوانین اشتراک گذاری اطلاعات، لازمه اشتراك اطلاعات در سطح ملي

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، ششمین فروم اشتراك گذاری و تحلیل اطلاعات تهدیدات سایبری در محل پژوهشگاه ICT برگزار و در این نشست بر قوانین و مقررات اشتراک گذاری اطلاعات در سطح ملی در راستاي تحقق مراكز ملي اشتراك‌گذاري و تحليل اطلاعات پرداخته شد.

علیرضا عنایتی مجري پروژه «طراحي و پياده‌سازي سامانه ملي اشتراك‌گذاري و ارائه هشدارهاي امنيتي» در ابتدای این نشست با اشاره به بایدهای قانونی در اسناد بالادستی گفت: تحقق نهاد ملی تحلیل و اشتراک‌گذاری آگاهی سایبری، با عنوان سامانه‌ها و مراکز تحلیل و اشتراک‌گذاری اطلاعات در قلمروهای سازمانی و بخشی در سند افتا الزام شده است. همچنین تحقق این مراکز در سند «تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات» و «نظام ملی پیشگیری و مقابله با حوادث فضای مجازی» مصوب شورای عالی فضای مجازی، مورد تأکید قرار گرفته است و به علاوه نظام عملیاتی پدافند سایبری، توسط کمیته پدافند غیرعامل ستاد کل نیروهای مسلح نيز تصویب و ابلاغ شده است که در آن به تحقق آگاهی وضعیتی عملیاتی سایبری تاكيد شده است.

هدف اصلی؛ دستیابی به آگاهی زمینه‌ای

مجری فروم اشتراک‌گذاری و تحلیل اطلاعات تهدیدات سایبری در خصوص هدف مراکز تحلیل و اشتراک‌گذاری اطلاعات گفت: دستیابی به آگاهی زمینه‌ای، هدف اصلی است که از طریق ایجاد نهاد مرجع و قابل اعتماد تجمیع و اشتراک‌گذاری آگاهی وضعیتی جهت کاهش هزینه فرصت و ایجاد تصویری جامع از وضعیت امنیت سایبری و ارتقای آگاهی و هوشمندی در ارتباط با تهدیدات سایبری به دست می آید.

وی در ادامه ضمن تشریح تحلیلی از وضعیت موجود و نقاط قوت و ضعف کنونی، فرصت‌های پیش رو را، وجود دانش قابل انتقال و همسویی و همزمانی با تلاش‌های جهانی عنوان کرد و گفت: در مقابل این فرصت ها، تهدیدهایی نظیر تشدید و تحولات روز افزون فضای تهدیدات و ظهور تهدیدات سایبری انقلاب صنعتی نسل چهارم، وجود دارند که نباید از آنها غافل شد. همچنين از نقاط ضعف وضعيت موجود مي‌توان به عدم وجود قوانین و مقررات حاکم بر تعاملات بازیگران و ذینفعان در فضاي اشتراك‌گذاري اطلاعات در سطح ملي و عدم هماهنگي کافی در توسعه و تحقق نظامات سایبری اشاره داشت. در اين راستا پيش‌نويس اسناد قانونی فضای اشتراک‌گذاری و تحليل اطلاعات امنيت مشتمل بر نظام‌نامه، سند راهبردي، قانون و دستورالعمل اجرائي فضای اشتراک‌گذاری اطلاعات و ارائه هشدارهای امنیتی آماده گرديده است.

رویکردهای تدوین قوانین و مقررات در فضای ملی به اشتراک گذاری

در ادامه این نشست، لیلا فتحی یکی از پژوهشگران این حوزه، به تفصیل رویکردهای تدوین قوانین و مقررات در فضای ملی به اشتراک‌گذاری و نمونه‌های آن در آمریکا و اتحادیه اروپا را تشریح کرد.

قوانین متعارف یا سنتی، مقررات هم-تنظیم و خود-تنظیم و اسناد موسسه های معتبر، از انواع رویکردهای تدوین قوانین در فضای ملی به اشتراک‌گذاری اطلاعات است که این پژوهشگر ضمن اشاره به آنها، توضیحاتی پیرامون نمونه‎های آمریکا و اتحادیه اروپا ارائه داد.

فتحی در اشاره به محدودیت این کشورها در اشتراک‌گذاری اطلاعات افزود: به خطر افتادن منافع اقتصادی، نقض محرمانگی اطلاعات حساس و نگرانی صاحبان اطلاعات از نقض حریم خصوصی، از محدودیت‌های قانونی اشتراک‌گذاری اطلاعات در اروپا می‌باشد. همچنین قانون آزادی و افشای اطلاعات، نگرانی‌های مربوط به محافظت از مالکیت فکری و معنوی و حفظ حریم خصوصی از محدودیت‌های قانونی اشتراک‌گذاری اطلاعات در آمریکا است.

ارائه بینش های اصولی جهت حرکت به سمت ایجاد فضای به اشتراک گذاری پیشگیرانه

این پژوهشگر گفت: ما در تلاش برای ارائه بینش‌های اصولی جهت حرکت به سمت ایجاد فضای اشتراک‌گذاری پیشگیرانه، هماهنگ و موثر اطلاعات امنيت سايبري در سطح ملي باید اقداماتی مانند تعيين رویکردی قانونی براي اشتراك‌گذاري، تدوین و تصویب اسناد بالادستی و راهبردی در راستای عملیاتی‌سازی رويكرد اشتراك‌گذاري، تدوین و تصویب اسناد قانونی و مقرراتي با هدف رفع موانع قانوني اشتراك‌گذاري را در دستور کار خود قرار دهیم.

فتحی با تاکید به نقش نظام نامه فضای اشتراک‌گذاری اطلاعات و ارائه هشدارهای امنیتی گفت: هدف از تهیه نظام نامه برای فضای تحلیل و اشتراک‌گذاری اطلاعات امنیت سایبری تقسیم کار ملی، برقراری هماهنگی و ایجاد آمادگی سایبری با اتکاء بر اشتراک‌گذاری، تحلیل‌های یکپارچه و ایجاد هوشمندی جامع و به هنگام است. همچنين در این نشست جزئياتي از نيازهاي رگولاتوري و اسناد قانوني فضای اشتراک‌گذاری اطلاعات ارائه گرديد.

درج دیدگاه

سوال امنیتی
این بخش به منظور جلوگیری از ورود هرزنامه در نظر گرفته شده است. لطفاً آن را تکمیل نمایید.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.‎