دوره آموزشی «جهان های اجتماعی و فضای مجازی» در پژوهشگاه برگزار شد

دوره آموزشی «جهان های اجتماعی و فضای مجازی» توسط دکتر حمید پارسانیا (عضو حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی و عضو هیئت علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه تهران) در پژوهشگاه برگزار گردید.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات (مرکز تحقیقات مخابرات ایران)، دوره آموزشی «جهان های اجتماعی و فضای مجازی» توسط استاد ارجمند، دکتر حمید پارسانیا (عضو حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی و عضو هیئت علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه تهران)  در سالن آموزش پژوهشگاه برگزار گردید.

بنابر این گزارش، دوره آموزشی یادشده، یکی از پیش نشست های همایش بین­ المللی دین، فرهنگ و فناوري بوده که به پیشنهاد و با برنامه ریزی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شده است.

در این دوره آموزشی، دکتر پارسانیا در خصوص نحوه اثرگذاری ظهور فضای مجازی بر فرهنگ توضیح داد: "تکنولوژی های ارتباطی، آستانه ادراکی و حسی انسان را بسط می دهند؛ و وقتی که تکنولوژی جدید می آید، حتی انسان ها  نيز فعال و خلاق می شوند."

وي افزود: « هویت هر جامعه به فرهنگ است و با ظهور فضای مجازی و وسایل ارتباطی جدید، چارچوب های امنیتی جغرافیایی، بی معنا می شود؛ نه اینکه فرهنگ از بین برود. منتها فرهنگ هایی که نتوانند از یک نوع ثبات و یقین شهودی و یا علمی و عقلی برخوردار شوند، در اثر این از جاکندگی، متزلزل می شوند و وقتی كه مرزها برداشته می شود یک رقابت جدی بین فرهنگ ها و در واقع، یک جنگ هویتی شکل می گیرد که جنگ نرم است و استحاله های فرهنگی در این عرصه واقع می شوند».

در ادامه نیز، ایشان درباره کیفیت اثرگذاری فضای مجازی بر اعتقادات دینی، گفت: «هنگامی که دین، برگرفته از حوزه فرهنگ عمومی باشد، با تغییر فرهنگ، در معرض تزلزل قرار می گیرد. اما اگر انسان دین خود را از برهان و یقین گرفته باشد و یا بالاتر از آن، آنگونه که نبی یا یک انسان کامل، دین را با شهود می گیرد، این تعبیر حضرت علی (علیه السلام) صدق می کند که اگر همه عالم چون امواج در برابر من هجوم آورند، من چون بطی (مرغابی) خواهم بود که بر فراز این امواج مسیر خود را می روم».

در بخش دیگری از اين دوره آموزشی استاد پارسانیا در رابطه با این که آیا فضای مجازی، جهانی دیگر به موازات جهان های اجتماعی است، گفت: «فضای مجازی، جهان جدیدی خلق نمی­کند؛ فضای مجازی فرصت عملیات است و در همین جهان اجتماعی که از قبل بود، فرصت ها و ظرفیت های عملیات را دگرگون می­کند و تغییر می دهد. وي اضافه كرد: ما دو جهان به موازات همدیگر نداریم که قواعد و مقررات یکی از این دو جهان را دولت ها به صورت سنتی ببندند و قواعد جهان دیگر (یعنی فضای مجازی) را بخش دیگری که تکنولوژی به دست آنهاست ».